Index

Atribute

Atributele sunt folosite pentru a personaliza tag-urile. La ce sunt utile? Daca dorim sa redimensionam o imagine sau un tabel sau sa schimbam culoarea de fond, toate acestea sunt posibile cu ajutorul atributelor.

Cele mai multe tag-uri au propriile lor atribute. Vom vorbi despre aceasta pe masura ce introducem in discutie un nou tag. Acum insa vom vorbi despre un set de atribute generice care se pot folosi cu majoritatea tag-urilor.

Atributele se introduc intre parantezele unghiulare (<>) ale tag-ului de deschidere.


Atributele "class" si "id" in HTML

Atributele class si id sunt foarte asemanatoare. Ele nu au un rol direct in formatarea elementelor si mai degraba sunt utile in spatele scenei cu ajutorul CSS. Vom vorbi despre rolul acestora la momentul potrivit, atunci cand vom studia sintaxa si functia lor in CSS. Atributul id are rol si in indentificarea unica a elementelor unei pagini in javascript, in scopul manipularii acestora.

O clasa poate fi atribuita mai multor tag-uri, iar un id poate fi atribuit unui singur tag.. Vedeti exempul de mai jos:

<p class="myboldclass" id="italicsparagraph">Paragraph type 1, inclinat si ingrosat</p>

<p class="myboldclass" id="justboldparagraph">Paragraph type 2, ingrosat </p>

Vizualizare

Paragraph type 1, inclinat

Paragraph type 2, ingrosat


HTML - Atributul "name"

"name" este ceva mai diferit fata de "id" si "class". Punand un nume unui element, acesta devine o variabila de script pentru Javascript, ASP si PHP. Cel mai des este intalnit in formulare si alte campuri de text interactive.

<input type="text" name="TextField" />

Vizualizare

Acest atribut (name) nu are nici un afect asupra redarii casutei de text, cu toate ca in background detine un rol foarte important.


HTML - Atributul "title"

Atributul title este folosit foarte putin fata de cat ar trebui, el adauga un titlu (un pop-up) oricarui continut al unui element. Acest atribut nu ar trebui uitat. Poti denumi aproape orice si oricum doresti. Vizualizarea titlului apare atunci cand ne oprim co mausul cateva secunde deasupra contnutului.

<h2 title="Eu sunt un atribut title!">Un Titlu Oarecare</h2>

Vizualizare

Un Titlu Oarecare

 

Trecand cu mausul peste titlul de mai sus ca sa vezi magia atributului "title". Acest atribut va oferi site-ului tau multa interactiune cu cei ce il vor vizita. Nu il trece cu vederea.


HTML - Atributul "align"

Daca vreti sa aliniati in mod diferit anumite elemente ale unei pagini, atunci avem la dispozitie atributul alignCu ajutorul sau se pot alinia la stanga (left), dreapta (right) sau la mijlocul (center) pagini aproape orice element. Prin default elementele se aliniaza la stanga, exceptand atunci cand se specifica o alta aliniere.

<h2 align="center">Titlu centrat </h2>

Vizualizare

Titlu centrat

Alte exemple:

<h2 align="left">Titlu aliniat la stanga </h2>
<h2 align="center">Titlu centrat </h2>
<h2 align="right">Titlu aliniat la dreapta </h2>

Vizualizare

Titlu aliniat la stanga

Titlu centrat

Titlu aliniat la dreapta


HTML - Atribute de mărime

În HTML imaginile se definesc folosind tagul <img>. Fisierul sursă al imaginii(src), precum și lățimea(width) și înălțimea(height) sunt definite ca atribute.

<img src="image.jpg" width="105" height="142">

Mărimea imaginii este stabilită în pixeli: astfel width="105" înseamnă că imaginea are o lățime de 105 pixeli, respectiv 142 pixeli înălțime pentru height="142".


Valori standard pentru atribute

Multe atribute au atribuite valori standard. Aceasta inseamna ca daca nu se specifica o valoare pentru un atribut, browser-ul o va face automat pentru noi. De exemplu un paragraf se va alinia singur la stanga, exceptand cazul în care se specifica explicit o altă aliniere; la fel si elementele unui tabel. Pe masura ce vom exersa vom intelege mai multe despre valorile stndard(implicite) ale unor tag-uri.


Atribute generice

Este de retinut faptul ca atributele sunt folosite pentru a personaliza elementele unei pagini web. Am atasat aici cateva dintre atributele cele mai comune, folosite in HTML:

Atribut Optiuni Rol
align right, left, center Aliniere orizontala.
valign top, middle, bottom Aliniere verticala.
bgcolor numeric, hexidecimal, sau valoare RGB Defineste o culoare in spatele elementului.
background URL Defineste o imagine in spatele elementului.
id Definit de utilizator Numeste un element care se va folosi cu CSS sau javascript.
class Definit de utilizator Clasifica un element care se va folosi cu CSS.
width Valoare numerica Specifica latimea unui tabel, imagine, sau casute de tabel.
height Valoare numerica Specifica inaltimea unui tabel, imagine, sau casute de tabel.
title Definit de utilizator "Pop-up". Afiseaza un titlu pentru un element stabilit.