Index

Tag-uri de baza in HTML

Sa mai aruncam o privire asupre codului. O pagina web are in componenta doua elemente de baza. Daca se incerca sa se creeze o pagina fara cele doua tag-uri, vor aparea probleme.

<html>

<body>

Continutul paginii va fi aici

</body>

</html>

Primul tag se numeste <html> si este cel care ii spune browser-ului ca a inceput un cod in HTML. Cel de-al doilea tag, <body>, spune browser-ului ca aici incepe partea vizibila sau continutul paginii HTML.


Inchiderea tag-urilor in HTML

S-au putut deja observa inca doua tag-uri asemanatoare la sfarsitul documentului, </body> si </html>. Acestea sunt tag-urile de inchidere. </body>, anunta browser-ului, ca sa incheiat continulul pagini, iar </html> ca s-a incheiat documentul HTML.

"/" este pus inaintea numelui tag-ului si spune browserului ca ar dori sa incheie respectiva functie. Deci <tag> este folosit pentru a incepe o functie, iar </tag> pentru a o incheia.


Ordinea tag-urilor - Foarte important

Ordinea deschiderii si a inchiderii tag-urilor este foarte importanta. Daca un tag este deschis intr-un altul, de exemplu body este deschis in html atunci acel tag (body) este cel care trebuie inchis inaintea celui de-al doilea tag (html).

Am inchis mai intai body pentru ca a fost cel care s-a deschis cel mai recent. Aceasta regula si anume deschiderea si inchidereatag-urilor se aplica la toate celelalte taguri ale documentelor HTML.

Cea de-a doua pagina

Probabil ca ai nevoie de timp si de mai multe incercari perntru a te acomoda cu aceste reguli, asa ca cel mai bine ar fi sa exersam in continuare cu o a doua pagina web. Copiaza acest cod in notepad, asa cum ai facut si prima data.

<html>

<head>

<title>Pagina mea! </title>

</head>

<body>

<h2>Bine ati venit.</h2>

<p>Foarte curand voi face o noua pagina !</p>

</body>

</html>

Dupa ce v-ati asigurat ca totul e facut conform indicatiilor anterioare, puteti salva documentul. Ati putea chiar sa-l salvati cu acelasi nume ca si cel anterior, si anume "index.html". Notepad o sa va intrebe daca vrei sa salvezi peste documentul anterior, puti sa dati linistit OK, deoarece nu vom mai avea nevoie de celalalt document. Cand ati terminat, mergeti mai departe si cititi urmatorul punct.

 

In exemplul anterior au fost introduse cateva tag-uri noi.Tag-urile despre care vorbeam sunt: <head>, <title>, <h2> si <p>.


<head>

Acest tag urmeaza imediat dupa <html> si este folosit pentru a indica browser-ului, informatii utile precum: titlul pagini,continulul (folosit de motoarele de cautare vechi) si multe altele


<title>

Se pune intre <head> si </head>. Acest tag este cel care da numele paginii. Numele va fi afisat in browser, de obicei in partea stanga sus. In exemplul anterior titlul era "Pagina mea!" si va fi afisat ca si titlul browserului.


<h2>

Acesta este titlul care apare in pagina, inaintea unor elemente de continut si va fi mai mare decat litera de continut. <h2> inseamna ca e cea de-a doua marime a literei intre cele sase care exista. <h1> este cea mai mare iar <h6> va fi cea mai mica.


<p>

Este tag-ul care marcheaza deschiderea si incheierea unui paragraf. Asa ca atunci cand vei incepe un paragraf asigurativa ca ati pus<p> la inceput si </p> la sfarsit.


<a>

Este tag-ul care marcheaza deschiderea si incheierea unui link.

<a href="http://radu.ulbsibiu.ro">Acesta este un link</a>

Rezultatul codului de mai sus este:
Acesta este un link

Atributul href definește adresa spre care duce link-ul, iar în interiorul tagului este definit textul care va fi afișat.